dimecres, d’octubre 10, 2012
POLÈMIQUES PARAULES DEL MINISTRE D'EDUCACIÓ Estalinisme de dretes (EL PERIÓDICO, 10/10/2012)
POLÈMIQUES PARAULES DEL MINISTRE D'EDUCACIÓ
Estalinisme de dretes
Els tsars de la Rússia imperial sempre van acariciar el somni d'eliminar culturalment, lingüísticament i ètnicament les minories eslaves i bàltiques dels territoris conquistats. En els primers temps de la revolució bolxevic, la flamant Unió Soviètica va explorar la via de l'apaivagament ("indigenització", en van dir) amb els territoris no russòfons, però amb l'ascens de Stalin al poder, i en particular després de la segona guerra mundial, la russificació a sang i foc es va imposar al bloc de l'Est.
L'acarnissament de l'estalinisme amb les minories i el seu menyspreu per la diversitat van tenir el seu correlat a Espanya sota el jou franquista. Feliçment, la caiguda del Mur de Berlín i l'extinció orgànica de la dictadura espanyola van desterrar del Vell Continent aquelles pulsions expansionistes que engendraven pràctiques genocides. Però on n'hi ha hagut, sempre en queda.
"Espanyolitzar els alumnes catalans", propòsit governamental confessat ahir al Congrés per José Ignacio Wert, és l'equivalent contemporani (i de dretes) de la russificació estalinista. Potser el molt liberal titular d'Educació no se n'ha adonat, però no hi ha res més intervencionista que servir-se del 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) per manipular les ments i la llengua de nens i adolescents. Sorprenent conducta, en tot cas, venint del ministre que va suprimir l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania amb l'argument que era un vehicle d'adoctrinament.
Wert parteix del prejudici, comú en els ambients madrilenys i en les tertúlies radiofòniques que abans freqüentava, que la Generalitat fa tres dècades que abusa de les competències educatives per adoctrinar els alumnes en l'independentisme i eradicar el castellà de Catalunya. Una hipòtesi que, a part d'això, no corroboren ni les urnes ni la vitalitat del castellà en la societat catalana.
Però les paraules de Wert també delaten el seu verdader pensament: igual que es privatitza una empresa pública o es nacionalitza un banc privat, si el Govern es proposa "espanyolitzar els alumnes catalans" és perquè no els cataloga com a espanyols. En això, paradoxalment, coincideix amb l'independentisme català, el mateix al qual no es cansa de regalar munició argumental.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada