dimarts, d’octubre 16, 2012

Ofensiva espanyola a la UE contra la independència de Catalunya (VILAWEB, 16-10-2012)

Ofensiva espanyola a la UE contra la independència de Catalunya

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha continuat les pressions que va començar ahir el govern espanyol
El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha enviat una carta a la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, retraient-li que digués que enlloc deia que Catalunya quedaria fora de la UE si es proclamava independent. Margallo ha dit que les paraules de Reding eren 'inexactes'. Així ho ha explicat ell mateix avui a la premsa, a qui ha declarat, a més, que 'una secessió que és contrària a la constitució, en aquest cas l'espanyola, és per definició contrària al tractat'.
El govern espanyol ha adreçat un escrit formal a la Comissió Europea demanant que tots els membres expliquin la posició que tenen sobre una possible independència de Catalunya i d'un nou estat català formant part de la UE, segons que han dit fonts de la Moncloa a Europa Press. L'executiu de Rajoy no ha parat de dir que Catalunya restaria fora de la Unió, però ara fa una setmana la vice-presidenta de la comissió, Viviane Reding, va negar que això fos cert i que confiava en 'la mentalitat europea dels catalans'.
Després d'una afirmació tan contundent, precedida per la del president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, que havia dit que la qüestió dependria de la legalitat internacional, el govern espanyol mou fitxa per pressionar.
Concretament, al·lega que un article del Tractat de la Unió, el 4.2, diu que es respectarà la identitat nacional dels estats membres 'inherents a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals'. El govern espanyol vol dir amb això que, com que la secessió no seria pactada, seria il·legal. I torna a la referència de la indissoluble unitat d'Espanya a la constitució.
Segons el govern espanyol, l'article adduït del Tractat consagra la norma de remissió; és a dir: la UE assumeix allò que l'ordenament jurídic de cada estat membre determina. Però aquesta interpretació topa amb les declaracions de Barroso de final d'agost. 'Confirmo que, en l'hipotètic cas de la secessió d'una part d'un estat membre, la solució s'hauria de negociar d'acord amb l'ordenament legal internacional.'