dilluns, d’octubre 15, 2012
Mas: “Si no ens deixen fer una consulta, haurem d'internacionalitzar el conflicte” (AVUI, 15-10-2012)
Mas: “Si no ens deixen fer una consulta, haurem d'internacionalitzar el conflicte”
El president del govern defensa una “interdependència” amb Espanya i la Unió Europea, ja que la “independència clàssica no ens convé”
Adverteix que davant l'absència de precedents, la UE s'haurà de preparar per si un Estat membre es divideix, “per si passa a Gran Bretanya, Bèlgica o Espanya”
“Ens toca exercir el dret que tantes vegades hem explicat que tenim, el dret a decidir el nostre futur”. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a deixar clar que, passi el que passi, en els propers quatre anys es preguntarà al poble de Catalunya pel seu futur. I si a Espanya “no ens deixen, haurem d'internacionalitzar el conflicte”. En concret, i segons ha detallat en una entrevista a Els Matins de TV3, el primer pas serà demanar fer un referèndum a Madrid. “Com molt probablement ens diran que no, paral·lelament haurem d'enllestir una llei de consultes -argumenta Mas-, i si tot i així, ens la tomben, haurem d'anar a Brussel·les a explicar que no ens deixen ni tan sols consultar a la gent. En termes democràtics, seria molt fort perquè vindrem d'unes eleccions on s'haurà votat per això”.
De fet, el president de la Generalitat ha pronunciat obertament aquest dilluns la paraula independència i ho ha fet per subratllar que no vol defensar la independència clàssica a Europa sinó una relació d'interdependència amb Espanya i amb la Unió Europea (UE). “Hem de fer pedagogia perquè la independència clàssica no ens convé perquè quedaríem fora de la UE”, ha subratllat”.
En aquest sentit, i preguntat sobre la possibilitat de quedar fora de la Unió Europea, si Catalunya se separa d'Espanya, Mas ha remarcat que ningú a la UE ho sap del cert donat que no hi ha cap precedent. En la seva opinió, “la UE haurà d'establir les seves regles. S'haurà de preparar per si un Estat membre es divideix, per si passa a Gran Bretanya, Bèlgica o Espanya”.
El president del govern ha reconegut, però, que si s'agafa la lletra estricta dels tractats, Catalunya quedaria fora en un primer moment, “però ningú diu si Espanya també quedaria fora en tant que Estat diferent al del moment del seu ingrés”.
Pel que fa a les polèmiques declaracions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, Mas ha reiterat que darrere la paraula espanyolitzar, utilitzada pel ministre, “hi ha una manera d'explicar Espanya des de la unitat com una cosa sagrada”.
“El senyor Wert vol recentralitzar l'educació i això va contra l'Estatut i contra el que vol el poble de Catalunya”, ha sentenciat Mas després de remarcar que els alumnes catalans treuen les mateixes notes en castellà que els de la resta de l'Estat espanyol.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada