dimarts, de març 01, 2011

PRESENTACIÓ A L'IEC, EN FORMAT DIGITAL, DE L´OBRA DE SANTIAGO RUSIÑOL

Presentació de l’edició digital de l’obra literària completa de Santiago Rusiñol, a l’Institut

El divendres 25 de febrer, dia en què es complien cent cinquanta anys del naixement de Santiago Rusiñol, es va presentar a l’IEC l’edició digital de l’obra completa de l’artista. El projecte s’emmarca dins el programa de recerca de l’IEC Obra completa de Santiago Rusiñol. Recopilació, edició, estudi i publicació, que té per objectiu recuperar íntegrament l’obra literària de Rusiñol per fer-la accessible i publicar-la en edició digital i en paper, acompanyada d’estudis introductoris i d’un sistema de referències. En la presentació van intervenir Gemma Rigau, vicepresidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes; August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, i Vinyet Panyella, directora del projecte.

V. Panyella, G. Rigau, O. Izquierdo i A. Bover
IEC
Gemma Rigau va destacar que el projecte afavorirà la resituació d’aquest autor en la historiografia literària i cultural, i va manifestar que «la Secció Filològica de l’IEC té un interès ferm i decidit a acollir iniciatives que duguin a un major coneixement de la llengua, la literatura i la cultura catalanes». La directora del projecte, Vinyet Panyella, va recordar que la iniciativa va sorgir de la necessitat de disposar de la totalitat de l’obra de Rusiñol, molt dispersa i de difícil accés, i va anunciar que el 98 % de l’obra ja està localitzada i que progressivament estarà disponible a Internet.

L’obra completa de Rusiñol es compon de més d’un centenar d’obres publicades entre 1894 i 1936, en primera edició, i de més d’un miler d’articles d’entre 1883 i final dels anys vint. L’obra s’aplegarà en sis volums: el primer serà dedicat a la prosa; el segon, a les novel·les i a les traduccions fetes per Rusiñol; el tercer, als articles; el quart, al teatre; el cinquè, a l’epistolari i a les entrevistes, i finalment, el sisè consistirà en un àlbum cronològic, un catàleg bibliogràfic i uns índexs onomàstics, geogràfics i de títols de les obres. De moment, el web conté una tria de les obres digitalitzades. Al llarg del 2011, s’hi afegiran la resta d’obres en prosa, les novel·les i les traduccions, corresponents als dos primers volums. En el transcurs de l’acte, es va presentar també el web de la Societat Rusiñol.